WATCH drop down / suggestie-veld
Keuzelijst
Op veel plaatsen in WATCH wordt gebruik gemaakt van een keuzelijst (drop down list) om een waarde te kiezen voor een bepaald veld. Een keuzelijst is een handige manier om uit een niet al te lange lijst met waarden de juiste optie te kiezen.
Figuur 1 Standaard keuzelijst in WATCH
Als een keuzelijst echter een grote hoeveelheid opties bevat, wordt een gewone keuzelijst traag en onhandig.
Suggestielijst
Als een lijst met relaties bijvoorbeeld 5000 mogelijke waarden bevat, is een zogenaamde suggestielijst (ook wel autocomplete-lijst genoemd) een betere optie dan een standaard keuzelijst. Na het typen van een paar letters van de klantcode in het suggestieveld verschijnt er een lijst met 10 klantcodes waar de net ingetypte letters in voorkomen. Hoe meer letters er ingetypt worden hoe nauwkeuriger de lijst met suggesties wordt.
Figuur 2 Tonen van 10 opties in de suggestielijst na het typen van een aantal letters
Combinatie van drop down en suggestie
De WATCH drop down/suggestie-lijst is een geavanceerde combinatie van een keuzelijst (drop down list) en een suggestielijst. Het veld is herkenbaar in WATCH doordat achter het drop down pijltje ( )aan de rechterkant van het veld ".A." staat.
Figuur 3 WATCH drop down/suggestie-lijst voor kiezen van een klant
Als er op het drop down pijltje ( ) geklikt wordt, gedraagt het veld zich als een gewone keuzelijst. Alle mogelijke waarden zullen worden getoond in de lijst. Als de lijst groot is, verschijnt er aan de rechterkant van de lijst een scrollbar om door het resultaat te scrollen.
Wanneer er letters getypt worden in het veld, gedraagt het veld zich als suggestieveld. Er wordt gezocht naar waarden die de ingetypte karakters bevatten.
Door eerst op ".A." te klikken veranderd de tekst in "A.." en worden er in de lijst met suggesties alleen waarden getoond die beginnen met de ingevoerde karakters.
Figuur 4 Zoeken op waarden die beginnen met de ingevoerde karakters
Het WATCH drop down/suggestie-veld biedt nog meer mogelijkheden. Er kan ook gebruik gemaakt worden van de combinatie van de drop down list en suggestiefunctionaliteit. Het volgende voorbeeld maakt duidelijk hoe dat werkt.
Voorbeeld gecombineerd gebruik
Een gebruiker is op zoek naar een bouwbedrijf maar hij weet de naam niet meer precies. Iets met “ing” of “ink” in de naam. Hij denkt “Als ik de naam ziet, herken ik hem vast…“
De suggestiemodus geeft de eerste 10 waarden weer, maar zelfs na het intypen van “bouwbedrijf” is het aantal opties hier nog zo groot dat ze niet allemaal bij de eerste 10 resultaten getoond worden.
Figuur 5 Zoeken in suggestiemodus toont nog niet alle mogelijke opties
Door nu na het intypen van “bouwbedrijf” ook nog eens op het drop down pijltje ( ) te klikken, wordt het veld weer een keuzelijst, maar wel een met alleen die klanten die de ingevoerde tekst “bouwbedrijf” bevatten.
Er kan nu eenvoudig door de lijst gescrold worden en de gebruiker vindt daar de klant die hij zocht: Steggink!
Figuur 6 Keuzelijstmodus, maar tevens gefilterd op de eerder ingevoerde tekst
Instellingen
Het gebruik van de suggestiemodus van het drop down/suggestie-veld is altijd mogelijk, ongeacht de hoeveelheid opties voor dit veld.
Het gebruik van de drop down modus kan echter een zware belasting van het systeem zijn als deze drop down duizenden waarden bevat. Om dat te voorkomen is er een systeeminstelling die waarschuwt als het totaal aantal waarden van de drop down list boven de aangegeven grens uitkomt.
Figuur 7 Systeeminstellingen voor het drop down / suggestie veld
Als bij deze eerste instelling 0 wordt ingevoerd, wordt er nooit een waarschuwing gegeven. Als er op het drop down pijltje wordt geklikt en het aantal waarden in de lijst is groter dan de instelling, verschijnt er een waarschuwing. De gebruiker kan dan op annuleren klikken en alsnog de suggestiemodus gebruiken.
Figuur 8 waarschuwing als de lijst meer waarden gaat bevatten dan de waarde van de instelling
De waarschuwing kan worden genegeerd en dan worden toch alle opties opgehaald en getoond.
Bij de tweede instelling kan aangegeven worden hoeveel suggesties er maximaal gegeven worden in de suggestiemodus. Als deze op 15 gezet wordt, ziet het voorbeeld uit figuur 6 er als volgt uit:
Figuur 9 Tonen van 15 opties in suggestiemodus